Άρθρα

Πώς να χρησιμοποιήσω σωστά το ελαιόλαδο στην κουζίνα;

  • Στο μαγείρεμα προτιμήστε να ρίχνετε το ελαιόλαδο κατά το τέλος του μαγειρέματος, απολαμβάνοντας περισσότερο τα θρεπτικά συστατικά του.
  • Στο τηγάνισμα ελέγχετε τη θερμοκρασία του ελαιολάδου με ένα θερμόμετρο κουζίνας. Συνιστάται μέχρι 180° Κελσίου, αν και κρίσιμο σημείο θερμοκρασίας του ελαιολάδου είναι 2100° Κελσίου. Έτσι, ελέγχετε το αποτέλεσμα του τηγανίσματος χωρίς να χάνετε τα πλούσια συστατικά του ελαιολάδου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο ελαιόλαδο μέχρι 4 φορές. Κάθε φορά να το αφήνετε να κρυώσει και ύστερα να το φιλτράρετε να το αποθηκεύετε σε καλά σφραγισμένο βάζο. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε σε μια φριτέζα που δεν ξεπερνά τους 180 βαθμούς Κελσίου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε έως και 5 φορές, αρκεί να το φιλτράρετε μετά από κάθε χρήση.
  • Στο ψήσιμο στο φούρνο αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια οτιδήποτε ψήνουμε, όπως κρεατικά, ψαρικά, λαχανικά, μπισκότα, τυρόπιτες.
  • Επίσης, αλείφουμε και το ταψί με ελαιόλαδο. Έτσι έχουμε τραγανό και ρόδινο αποτέλεσμα στα φαγητά μας και αποφεύγουμε να κολλήσει το φαγητό μας στο ταψί. Tips, για να κάνει η πίτα μας ωραία κρούστα: αλείφουμε την επιφάνειά της με ένα μείγμα από ένα αυγό χτυπημένο με γάλα και λάδι.
  • Στη σχάρα αλείφουμε τα ψάρια, τα μπιφτέκια, τις μπριζόλες κ.λπ. με ελαιόλαδο. Το κρέας θα μαλακώσει και τα ψάρια δεν θα κολλήσουν στο πλέγμα. Όταν θέλετε να μαλακώσετε το κρέας, είτε για φούρνο είτε για σχάρα, αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο λίγες ώρες πριν το μαγείρεμα. Είναι η πιο απλή μαρινάδα!
  • Όταν μαγειρεύετε λαχανικά στα μικροκύματα, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό (1-2 κουταλιές της σούπας). Θα διευκολύνει το ομοιόμορφο και γρήγορο ψήσιμό τους.
  • Στον ατμό, όταν μαγειρεύετε λαχανικά, ραντίστε τα κατά το σερβίρισμα με λίγο ελαιόλαδο. Θα αναδείξουν όλη τη νοστιμιά τους.
  • Στα κέικ αντικαθιστούμε τη μισή ποσότητα του βουτύρου ή της μαργαρίνης με ελαιόλαδο και έτσι έχουμε ένα ακόμα πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Tips: όταν παρασκευάζετε τα γλυκίσματά σας, θυμηθείτε ότι το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για κάθε συνταγή και βοηθά ώστε τα γλυκά που ψήνετε στο φούρνο να διατηρούνται για περισσότερο χρόνο.
  • Ωμό το ελαιόλαδο ταιριάζει απόλυτα σε βραστά λαχανικά, χόρτα, λευκά τυριά όπως φέτα και χαλούμι, και ωμές σαλάτες. Αναδεικνύεται άψογα η γεύση του ελαιολάδου, προσθέτοντας ένα υγιές κάλυμμα στα ωμά φαγητά σας. Tips: όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο σε σαλάτες ή σάλτσες με κρεμμύδια, τα οποία είναι πολύ καυτερά, μουλιάστε τα για λίγη ώρα μέσα σε ελαιόλαδο, ώστε να αποκτήσουν μία πιο ήπια γεύση.