Ελαιόλαδο και Αδυνάτισμα

Θερμιδική αξία ελαιολάδου

CRETAN MYRON, εξαιρετικό κρητικό ελαιόλαδο

Μονοακόρεστα Λιπαρά: Το καλό λίπος στη διατροφή σας.

Η θρεπτική αξία του ελαιολάδου υπερτερεί έναντι των άλλων φυτικών ελαίων, ενώ η θερμιδική τους αξία είναι ίδια. Δηλαδή το ελαιόλαδο, όπως και κάθε άλλη λιπαρή ύλη φυτικής ή ζωικής προέλευσης, αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Επομένως, ο μύθος ότι τα σπορέλαια είναι πιο ελαφριά και περιέχουν λιγότερες θερμίδες δεν ισχύει.

Τα λίπη και τα έλαια έχουν ένα κοινό παρανομαστή, την ενεργειακή τους αξία, 9 χιλιοθερμίδες ανά γραμμάριο, αλλά ο μεταβολισμός του καθενός διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα. Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικό προστιθέμενο λιπίδιο στη Μεσογειακή Διατροφή, δίνοντας 9 χιλιοθερμίδες ανά γρ. (1 κουταλιά σούπας= 10 ml, δίνει 90 kcal). Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων πρέπει να αποτελεί ποσοστό 10% της ολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας. Αυτό βέβαια πρέπει να αποτελεί μέρος της ολικής ημερήσιας πρόσληψης λίπους, που δεν πρέπει να ξεπερνά το 30%.

Ενέργεια (Χιλιοθερμίδες ανά ημέρα) Χιλιοθερμίδες μονοακόρεστων 
Λιπαρών οξέων ανά ημέρα
 
Ποσοστό 10 – 15% ολικής Ενέργειας
Συνιστώμενη ημερήσια
κατανάλωση ελαιολάδου
1200 kcals 120 – 180 kcals 1-2 κουτ. σούπας
1500 kcals 150 – 225 kcals 2-3 κουτ. Σούπας
1700 kcals 170 – 255 kcals 2-3 κουτ. Σούπας
2000 kcals 200 – 300 kcals 3-4 κουτ. Σούπας
2500 kcals 250 – 375 kcals 4-5 κουτ. σούπας

Αν και το ελαιόλαδο ανήκει στην ομάδα λίπους με αρκετές θερμίδες, εντούτοις συντελεί στο αδυνάτισμα. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία διεγείρουν τη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα και μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστέλλει τη λιπόλυση.

Επίσης, λόγω της μοναδική γεύσης, επιτρέπει μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με το γευστικό αποτέλεσμα, συγκρίνοντάς το με άλλα φυτικά έλαια. Επίσης, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των συστατικών από τον οργανισμό μας που περιέχουν οι άλλες τροφές.

Σε αυτή την περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες, στα κουκιά και σε άλλα λαχανικά, και είναι ευεργετικό για την υγεία μας, μπορεί να προσληφθεί από τον οργανισμό και να φθάσει στο συκώτι μόνο με παρουσία ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τον Gennes (1977) οι ανάγκες ενός ατόμου, με μια μέση ενεργητικότητα, είναι 3g λινελαϊκού οξέος την ημέρα και η ποσότητα αυτή μπορεί να προέλθει μόνο από μερικές κουταλιές ελαιόλαδου, ενώ χρειάζονται μεγάλες ποσότητες γαλακτομικών προϊόντων ή ζωικών λιπών για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές σε λινελαϊκό.

Η εμπειρία δείχνει ότι, παρόλο που το ελαιόλαδο έχει την ίδια υψηλή θερμιδική αξία, οι άνθρωποι που το καταναλώνουν περισσότερο πάσχουν λιγότερο από παχυσαρκία. Και έχει ακόμη αποδειχθεί ότι άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα με κανονική κατανάλωση ελαιολάδου έχουν λιγότερες διακυμάνσεις βάρους σε σύγκριση με άτομα που διατρέφονται με λιγότερο ελαιόλαδο.

Πρέπει να τονιστεί ότι η προσθήκη του ελαιολάδου σε μια κακή διατροφή δε θα σας καταστήσει υγιείς, αλλά περιορίζοντας τα ζωικά λίπη, με τη χρήση του ελαιολάδου ως πρωταρχικής πηγής του διαιτητικού λίπους, μαζί με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια και λαχανικά που συνοδεύονται από μία κανονική σωματική δραστηριότητα θα ενισχύσει την υγεία και το αδυνάτισμά σας.